HOME  |  Wonen & Leven  |  Onderwerpen A t/m Z  |  Eerste inschrijving in Nederland

Eerste inschrijving in Nederland

  • Wat is het?

    U moet zich inschrijven bij de gemeente als u voor het eerst in Nederland komt wonen. Dit geldt ook als u al eerder in Nederland woonde en vóór 1 oktober 1994 vertrokken bent uit Nederland.

    Bij uw eerste inschrijving moet u buitenlandse documenten laten zien. Bijvoorbeeld een geboorteakte, huwelijksakte of echtscheidingsakte. Soms moet u eerst laten bepalen of de buitenlandse documenten echt zijn. Dit heet legalisatie. De gemeente vertelt u of legalisatie nodig is.

    Voor een eerste inschrijving in Nederland moet u persoonlijk langskomen bij de gemeente. Bekijk hier de openingstijden. 

  • Hoe werkt het?

    U kunt zich inschrijven als u legaal in Nederland bent. Dit heet rechtmatig verblijf. Uw verblijf is rechtmatig in de volgende gevallen:

    • u hebt de Nederlandse nationaliteit
    • u hebt de nationaliteit van een ander land uit de Europese Unie
    • u hebt een geldige verblijfsvergunning
    • u mag de beslissing op uw aanvraag om een verblijfsvergunning in Nederland afwachten

    U moet zich laten inschrijven bij de gemeente waar u woont als u gedurende een periode van 6 maanden tenminste 4 maanden in Nederland blijft. U bent dan verplicht om binnen 5 dagen na aankomst in Nederland aangifte te doen bij de gemeente.

    Personen met een vreemde nationaliteit

    In sommige gevallen hebt u voor de inschrijving in Nederland een machtiging voorlopig verblijf of verblijfsvergunning nodig van de Immigratie- en naturalisatiedienst (IND). Is dit voor u van toepassing en hebt u die niet? Dan kunt u bij de gemeente aangifte doen van een voorlopige inschrijving. Nadat de gemeente van de Immigratie- en naturalisatiedienst (IND) een bewijs van uw aanmelding heeft ontvangen, wordt u ingeschreven bij de gemeente.

  • Wat moet ik doen?

    Neem contact op met de gemeente. Doe dit binnen 5 dagen nadat u in Nederland bent aangekomen.

  • Wat moet ik meenemen?

    • uw geldige identiteitsbewijs
    • een reisdocument of ander document waaruit uw nationaliteit blijkt
    • documenten die bewijzen dat u hier woont, zoals een huurcontract, eigendomsbewijs of verklaring van de hoofdbewoner van de woning
    • documenten van levensgebeurtenissen uit uw tijd in het buitenland, zoals een geboorteakte, huwelijksakte, erkenningsakte, echtscheidingsakte
    • indien mogelijk een bewijs van uitschrijving van het land van vertrek met vermelding van nationaliteit en burgerlijke staat

    In bepaalde situaties hebt u extra documenten nodig bij uw inschrijving:

    U gaat bij iemand inwonen of u gaat samenwonen

    • schriftelijke toestemming van de hoofdbewoner van dat adres

    U verhuist vanuit Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius of Sint Maarten

    • een bewijs van uitschrijving